Нашият блог

Полезна информация, Рецепти & Още…

Как да контролираме хормоните на щастието?

от | юли 25, 2022 | Нашето тяло, Самоусъвършенстване

Каква е разликата между тях и как да се научим да ги управляваме?
Четири хормона са отговорни за нашето щастие – серотонин, допамин, ендорфин и окситоцин.

Хормоните на щастието са с протеинов произход и принадлежат към невротрансмитерите, тоест пренасят импулси или сигнали по нервните стволове.

Можем да кажем, че чрез тях нервната тъкан комуникира с целия организъм.

Eндорфин

Най-известната молекула на щастието е ендорфинът. Той се произвежда в самия организъм и действа върху така наречените опиоидни рецептори (такива има в нашето тяло) и по този начин ни освобождава от болка, когато възникне нужда. На тези рецептори действат и лекарствата и анестезиологичните средства, които се използват в медицината.

При какви условия получаваме ендорфини? Например, когато съзерцавате произведения на изкуството, гледате любимите си филми, по време на секс и дори след добра физическа активност.

Природата използва този хормон, за да направи живота ни поносим. Например в третия триместър на бременността, когато е все по-трудно за жената да носи дете, се наблюдава рязко повишаване на синтеза на ендорфини.

Допамин

Допаминът е хормон, който е отговорен за очакването на някаква радост. Например щастие, че завършвате дисертация или сложен счетоводен отчет, скоро ще видите любим човек и т.н.

Нарича се още хормонът на доброто настроение – с ниско ниво на синтез на допамин е трудно да си представим отлично здраве и като цяло желание да станете от дивана. От лошия допамин, например, дори тестостеронът намалява – индиректно чрез намаляване на синтеза на LH хормона.

Свързва се също с паметта и способността за изграждане на асоциации: например децата учат азбуката, като свързват букви с животни или птици. При нисък допамин това ще бъде трудно да се направи.

Именно допаминът ни мотивира да действаме и да търсим удоволствие. Няма да кажа, че това е лошо, защото много хора получават удоволствие от работата, грижата за близките и т.н.

Серотонин

Серотонинът понякога се нарича слънчев хормон, с него винаги имаме добро настроение. Именно върху поддържането на достатъчното му ниво в кръвта се основава ефектът на повечето антидепресанти.

Със серотонина ни е по-лесно да приемаме обиди и грешки, всичко става по-малко болезнено, по-розово. Този хормон определя нашето чувство за хумор и суета: именно серотонинът е този, който създава радостта да имате високопоставени хора в кръга си от познати.

Може би сред всички хормони на щастието серотонинът е най-достъпният – трябва да изядете парче шоколад, фурма или банан. Е, или излезте на слънчева светлина, или се срещнете със знаменитост. Ще получите и доза серотонин, ако някоя знаменитост хареса коментара ви в Instagram.

Окситоцин

Щастие, радост и амбиция – допамин, серотонин и ендорфин.

А любовта и доверието е окситоцин.

Той е този, който е отговорен за факта, че понякога обичаме и вярваме на „грешните“ хора. В такива случаи казваме: „любовта е зло“ или „не можеш да командваш на сърцето“. Но по-правилно е да се каже, че не можете да се договориш с окситоцина.

Благодарение на окситоцина се създават нежни и силни връзки между хора от различен пол, между деца и родители. Той е този, който определя социалното взаимодействие между членовете на общността.

И ако видите човек с високо ниво на емпатия, прегръщащ радостно всички, то с нивото на окситоцин в такъв човек всичко е повече от добре. Такива хора искрено съчувстват на страданието на другите.

Преди това хормонът окситоцин се смяташе за изключително женски хормон, тъй като процесът на раждане и кърмене до голяма степен се определя от него.

Но всички хора имат общи хормони, мъжете и жените се различават само по нивата им.

Така че окситоцинът е и в мъжкото тяло. И най-ясно се проявява по време на секс. Преди да настъпи еякулацията, нивото на окситоцин се повишава рязко и допринася за крайния акорд при сексуален контакт. Освен това голямото производство на окситоцин намалява излишния синтез на хормона кортизол, а оттам и нивото на стрес.

Щастливи ли сте?

<a href="https://makesense-club.com/author/maria/" target="_self">Мария Ходжева</a>

Мария Ходжева

През 2016 г. започва своето пътешествие в света на здравословния и активен начин на живот, търсейки промяна. Променя своите хранителни навици, работи много върху менталното си развитие! Има интереси във финансите, хомеопатията и личностното осъзнаване! Пътешественик и мечтател! Обича да помага!

Постове от същата категория:

7 начина за ефективно самовнушение

В съвременния свят, където стресът и напрежението са ежедневие, все повече хора търсят начини за постигане на вътрешен мир и хармония. Един от тези методи е самовнушението - мощен инструмент за личностно развитие и психическо благополучие. Самовнушението представлява...

5 ползи от редовното пиене на вода

Водата е основен елемент за здраве и благополучие. Редовното пиене на вода има ползи за физическото и психическото здраве. То подобрява физическите функции, кожата, храносмилането, телесната температура и здравето на бъбреците и мозъка. Подобряване на Физическата...

Топ 3 Мита за Микробиома на Кожата

Микробиомът на кожата е важен за здравето и красотата й. Въпреки това, има много митове около него. В тази статия ще разгледаме някои от тези митове и ще предоставим научно-обоснована информация за грижата за кожата. Освен това ще обсъдим най-новите изследвания и...

Цифрово детоксикиране: топ 3 стратегии

В дигиталната ера, в която живеем, технологиите са станали неизменна част от нашия ежедневен живот. Но докато цифровите устройства предлагат безброй възможности за свързване, информация и развлечение, те също така могат да доведат до прекомерна употреба и зависимост....

Здравословни цели: 5 съвета и трика

Открийте 5 съвета и трика за постигане на здравословни цели. SMART цели, балансирано хранене и физическа активност – ключове към промяна в живота ви.

Деменцията и излишната фруктоза

Според най-новите изследвания в областта на менталното здраве се предполага, че има връзка между деменцията и излишната фруктоза. Имаме новина - голяма вероятност една от причините за болестта на Алцхаймер да бъде излишната фруктоза. "Предполагаме, че болестта на...

Подсилете вашата имунна система чрез хранене

Новият за 2019 година коронавирус , известен още като COVID-19, завладя света изненадващо със своята силно заразна природа и смъртност. Сравнително неизвестен до избухването, вирусът достигна до почти всяка част на света. Подсилете вашата имунна система....